Tarım Arazisinin Önemi
Bugün dünya geneli toplam tarım arazisi ortalama 27 milyon m² 'dir. Yaklaşık 300 yıl önce dünyada 9 milyon km² alan tanım için kullanılırken bugün ekilebilir arazi miktarı 27 milyon m² ye ulaşmış ve 2050 yılında 3.2 milyon km2 ile 8.5 milyon km² daha tarım arazisine ihtiyaç duyulacağı bilim adamlarınca ortaya konulmuştur.
Toplam tarım alanları bakımından en büyük ilk 3 ülke Çin, ABD ve Avustralya iken Türkiye yaklaşık 23 milyon Hektar ile 30.sırada yer almaktadır. Türkiye İstatistik kurumunun verileri incelendiğinde toplam tarım alanları yüzölçümünün ve istihdam edilen tarım işçi sayısının azaldığı görülmektedir. 2004-2021 arasında işlenen toplam arazi miktarının miktar olarak 4 milyon 240 bin 115 hektar azaldığı 23 milyon 812 bin 992 hektardan, 19 milyon 572 bin 877 hektara düşmüştür.
Neden Tarım Arazisi?
Azalış oranı yaklaşık %20 oldu. Köyden kente göç oranının artması ve nüfusun yaklaşık %60` nin kentlerde yaşaması sonucu mevcut tarım arazileri işlenemez hale geldi ve buna paralel olarak artan nüfus ile birlikte artan gıda talebi karşılanamaz hale gelmiştir.
Avrupa ülkelerinden başta Almanya mevcut tarım arazilerini iyileştirmek ve daha verimli hale getirmek için toprağı güçlendirmek, yeni tarım arazilerini hayata geçirmek için önemli yasal düzenlemeler yapmaya başlamışken biz binlerce hektar sağlıklı ve ekilebilir tarım arazileri için bir planlama dahi yapmamış durumdayız.
Ülkemizde Tarım Arazisi Değeri:
Gida fiyatları son 2 yılda artmaya başlamış ve bu artış önümüzdeki 10 yılda daha fazla olacağı belirgin hale gelmiştir.
Genel olarak ve çok yüzeysel olarak uzmanlık alanım olmamasına rağmen toprağın önemini anlatmaya çalıştım. Konuyu tarım arazilerinin nasıl değerli ve kazançlı bir gayrimenkul yatırım aracı olacağını uzmanlık konum olarak anlatmak isterim. Tarım arazileri m² satış değeri açısından dünyada en ucuz ayrıca çok verimli ve özellikli tarım arazilerine sahip bir ülkeyiz.
Bugün yerli bir çok gıda firmaları yaklaşık 10 yıldır Türkiye'nin birçok bölgesinde çok uygun fiyatlara tarım arazileri alıp üretim yapmakta ve aracı kullanmadan elde edilen ürünleri kendi raflarında yüksek kar getirisi ile satmaktadırlar.
Yabancıların Tarım Arazisine Olan İlgileri
Köylü üreticimizin kooperatifleşme altyapısı olmaması ve artan üretim maliyetlerine karşı duramamasi neticesinde marka gıda zincirleri köylünün tarım arazilerini çok uygun fiyatlara satın almış ve tarla sahibi köylü üreticileri de mevsimlik işçi statüsüne getirerek az maliyetle çok kazançlar elde etme sistemini kurmuşlardır.
Yine son 5 yıldır yabancı marka gıda üreticileri ülkemizdeki tarım sektöründeki bu çıkmazlardan faydalanarak binlerce hektar verimli tarım arazisi satın almışlardır. Bugün suratına bakmadığımız bir çok gıda maddesi gelecek 10-15 yılda çok değerli hale gelecek ve sizin bütçenize uygun satın alacağınız 1 dönümlük tarım arazisinde "Allah'ın otu" dediğiniz maydanoz bile size ciddi paralar kazandırabilecektir.
Tarım Arazileri Hala Çok Ucuz
Hala çok ucuz fiyatlarda ceviz terk edilmiş zeytin ve işlenmeyen yabani kızılcık bahçeleri mevcuttur. Birikimleriniz oranında yatırım yapacağınız tarım arazileri üzerinde hiç bir üretim yapmasanız dahi tarım arazisi orta vadede değerlenecek ancak zaman ayırıp üretim yapar hale geldiğinizde ise bu değer daha fazla olacaktır.
Sadece taşınmaz değer kazanmayacak yüksek binalara sıkışmış ruhlarımız ve bedenlerimiz bu tarım arazilerinde tedavi edilecek daha sağlıklı bir yapıya kavuşacaktır.
Bu kazanç bence her şeyden daha önemli hale gelecektir.
Son bir yılda Akdeniz ve Ege bölgesindeki tarım arazilerine talep o kadar fazladır ki en çok değer kazandıran gayrimenkul türü olmuştur.
Konunun Uzmanıyla Hareket Edin
Karadeniz bölgesinde Trabzon'a gittiğinizde Taksim Meydanında gördüğünüz yabancı ülke vatandaşı yoğunluğunu rahatça görebilirsiniz, Trakya bölgesinde ise yabancı ülke vatandaşlarının özellikle satın aldıkları tarla ve hayvan üreticilerine uygun arazilerde ciddi üretimler yaparak çoğunlukla kendi ülkelerine ihracat yaparak hatırı sayılır gelirler elde ettiklerine şahitlik etmekteyim.
Sonuç olarak tarım arazisi almak istediğinizde nelere dikkat etmelisiniz? Bu sorunun en sağlıklı ve doğru cevabı konunun uzmanı ile birlikte hareket etmeniz ve danışmanlık hizmeti almanızı öneririm.
Sevgiyle kalın.